Het Nationaal Media Paspoort programma voor het Voortgezet Onderwijs Onderbouw is volledig vernieuwd!
Meld aan en start direct met het downloaden van het nieuwe materiaal.
Het Nationaal Media Paspoort is de eerste, wetenschappelijk onderbouwde doorlopende leerlijn mediawijsheid/media-empowerment voor het basisonderwijs in Nederland en Vlaanderen. Om deze lijn door te zetten, zijn de lessen voor Onderbouw (leerjaar 1-2) van het (speciaal) voortgezet onderwijs vernieuwd!
Nog steeds merken we dat jongeren het fijn vinden als docenten ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van een bewuste en kritische houding ten opzichte van de media. Denk aan thema’s zoals nepnieuws, online sociale vaardigheden, sociale media druk en het beschermen van de eigen privacy en online identiteit.
Het Nationaal Media Paspoort voor het Voortgezet Onderwijs Onderbouw bestaat uit 7 lessen, die tussen de 50 en 80 minuten in beslag nemen. De 7 thema’s van het programma zijn:
- Weet wat je ziet
- Bewaak je identiteit
- Wat je geeft krijg je terug
- Houd de klok in de gaten
- Maak goede keuzes
- Bescherm je privacy
- Zorg voor je eigen veiligheid
Bij elke activiteit wordt aangegeven welke VO kerndoelen worden nagestreefd, maar ook welke 21ste eeuwse vaardigheden worden ontwikkeld en welke werkvormen uit het eindadvies Onderwijs 2032 worden toegepast.
Het materiaal is gratis te downloaden en bestaat uit de volgende onderdelen:
- Handleiding voor de docent of mentor, direct als lesvoorbereiding te gebruiken.
- Handleiding Bodyscan
- Beeldmateriaal in Powerpoint
- Introductiebrief voor leerlingen
- Introductiebrief voor ouders
- Leerlingenpaspoort, waarin de leerlingen bij elke les hun eigen motivatie en strategie noteren
Het Nationaal Media Paspoort VO Onderbouw kwam tot stand op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten van Dr. Esther Rozendaal van de Radboud Universiteit.
Wij proberen het materiaal zoveel mogelijk up to date te houden! Laat ons weten wanneer er ongeldige links zijn in het materiaal, dan ondernemen wij meteen actie! Gebruik hiervoor het contactformulier.